20.1.2021

Heikkoja jäitä on edelleen varottava – tutustu turvallisen jäällä liikkumisen muistilistaan


Pakkasista ja lumitilanteesta huolimatta Helsingin vesistöjen jäät eivät ole vielä riittävän kestävät kävelijöille. Vaihtelevat sääolosuhteet vaikuttavat vahvasti jäätilanteeseen ja muun muassa lumipeite hidastaa vesistöjen jäätymistä. Tästä syystä jäälle menemistä tulee edelleen välttää tai vähintään harkita tarkkaan, ja jäillä liikkujien noudattaa erityistä varovaisuutta heikoilla jäillä. Turvallisen jäällä liikkumisen edellytys on, että tuntee jään ja jäällä kulkemiseen liittyvät riskit sekä varustautuu oikein. Jäälle lähtiessä tulee aina pitää mielessä, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää alta.

Jäälle lähtiessä tulee varustautua turvavälinein ja niitä on opeteltava käyttämään. Vähimmäisvarustukseen kuuluvat kaulalla käyttövalmiina roikkuvat jäänaskalit siltä varalta, että jää pettää. Jäälle ei tule lähteä yksin ja mukaan tulisi mielellään myös ottaa kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiseen reppuun pakatut vaihtovaatteet ja kännykkä.

 

Turvallisen jäällä liikkujan muistilista:

  • Kaveri on paras turvavaruste, liikuit sitten tutulla lähijäällä tai vieraalla alueella. Toinen voi hälyttää apua, vaikkei osaisi hätätilanteessa pelastaa. Ennen jäille lähtöä kannattaa myös kertoa lähimmäisille, mihin on menossa, jotta sinua tarvittaessa osataan kaivata.
  • Selvitä ennalta jäätilannetta. Vesistöt jäätyvät Suomessa eri tahtiin. Sisävesien jäätilanteesta löytyy tietoa Suomen ympäristökeskuksen ja merialueen jäätilanteesta Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Kansalaishavaintoja voi lisäksi katsoa Järviwikistä.
  • Jään kantokyvystä kertoo virheetön teräsjää. Teräsjää on lujaa yhtenäistä jäätä, joka syntyy suoraan vedestä. Sitä pitäisi olla vähintään 5–10 cm yksin kulkevan aikuisen alla. Moottorikelkka ja mönkijä vaativat vähintään 15 cm paksuisen teräsjään, ja autoilla tulisi liikkua ainoastaan merkityillä jääteillä.
  • Varustaudu vajoamisen varalle. Jäänaskalit on hyvä ottaa jäällä liikkuessa valmiiksi kaulalle roikkumaan. Metallipäisellä jääsauvalla voit kulkiessa kokeilla jään kestävyyttä ja pillillä hälyttää apua. Pakkaa vaihtovaatetta vesitiiviisti reppuun ja pidä kännykkä ulottuvilla. Repun sivutaskuun kiinnitetyllä heittoliinalla tai köydellä voi tarvittaessa auttaa toista. Kuivapuku on usein jäällä liikkuvalle hyvä hankinta.
  • Tiedosta vaaranpaikat. Jää voi olla ympäristöään heikompaa virtaavan veden alueilla, kuten joissa, järvien kapeikoissa ja karikkojen päällä. Myös viemäreiden laskualueet, siltojen sekä laitureiden kupeet ja esimerkiksi kaislikot ovat riskipaikkoja.
  • Ohjeita jäistä pelastautumiseen ja pelastamiseen löytyy esimerkiksi SUH:n sivuilta.

 

Lisää hyödyllisiä linkkejä:

Jääturvallisuusetiketti
Lue lisää turvallisesta jäällä liikkumisesta
Lataa ilmainen Järki Jäällä -opas
Tutustu Järki jäällä -videoihin
SUH:n Viisaasti Vesillä -Facebook -sivut (postauksia jääturvallisuudesta)
Jääturvallisuus -webinaari

Viimeisimmät artikkelit