03.12.2019

Helsingin kaupunki on yksi liikkuvin kunta –finalisteista

Markkinointi ja viestintä
Helsingin kaupunki

Helsinki sai kiitosta erityisesti tutkimuksellisesta otteesta ja laajasta toiminnallisesta kokonaisuudesta, joka liikuttaa kuntalaisia monipuolisesti sekä konkreettisista toimista arkiliikunnan lisäämiseksi.

Liikkuvin kunta –kisassa etsitään nyt kolmatta kertaa kuntalaisten liikuntamahdollisuuksia erinomaisesti edistänyttä kuntaa. Finalistivalinnat tekivät Kuntaliiton sekä opetus- ja kulttuuriministeriön asiantuntijat. Kriteereinä olivat muun muassa paikkakunnan vetovoiman ja yhteisöllisyyden lisääminen liikunnan avulla.

Helsinki on nostanut liikkumisen lisäämisen strategiseksi kärkihankkeeksi ja on käynyt konkreettisin teoin kiinni maailmanlaajuiseen terveyshaasteeseen, liikkumattomuuteen. Arkiliikunta on vähentynyt radikaalisti viimeisen sadan vuoden aikana, siksi Liikkumisohjelma tarttuu arkiliikunnan ja liikkeen lisäämiseen.

Kisan teema tänä vuonna oli liikunnallisen elämäntavan edistäminen yhteistyöllä yli sektori- ja organisaatiorajojen. Liikkumisohjelmassa on tiedostettu, että liikkuminen Helsingissä lisääntyy, kun arki on suunniteltu niin, että kaupunkilainen liikkuu tiedostamattaan enemmän. Siksi hankkeen onnistumisen kannalta on ollut tärkeää se, että jokainen kaupungin toimiala sosiaali- ja terveystoimesta kaupunkiympäristöön on sitoutunut lisäämään liikettä kaupungissa.

Liikkumisohjelma näkyy vähitellen ympäri Helsinkiä. Liki 62 prosentilla kotihoidon asiakkaista on otettu käyttöön liikkumissopimus. Vuoden 2019 aikana kunnostetaan kymmenen koulupihaa liikunnallisuuteen kannustaviksi. Kaupunkipyörien määrää ja saavutettavuutta on lisätty. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala on myöntänyt avustuksia uusien harrastus- ja liikkumismahdollisuuksien kehittämiseen järjestöille. Helsinki rakentaa vuoteen 2021 mennessä 75 kilometriä kantakaupungin pyöräliikenneverkkoa ja 3 000 pyörätelinettä yleisille katualueille. Ikäihmisten liikkumisessa on toteutettu koulutusohjelma yhteistyössä Harvardin yliopiston ja Bloomberg Philantrophies -säätiön kanssa. Kaikille kaupungin työntekijöille on hankittu taukoliikkumissovellus ja kaupunkipyörän käyttö on nostettu henkilöstöeduksi. Pienten lasten ja heidän perheidensä liikkumista tuetaan yhteistyössä neuvoloiden, leikkipuistojen, päiväkotien ja liikunta- ja kotipalveluiden kanssa.

Työtä liikkumisohjelman eteen on tehty tiiviisti yhdessä tutkijoiden kanssa. Tästä johtuen Helsinki on kyennyt reagoimaan ennakoiden mm. lokakuussa UKK-instituutin julkaisemiin aikuisväestön liikkumisen suosituksiin.

Vuoden 2019 finalistit Helsingin lisäksi ovat Lieto ja Heinola. Kilpailun järjestää Kuntaliitto yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa ja voittaja julkistetaan 16.1.2020 Helsingissä järjestettävässä Urheilugaalassa.

Finalistien esittelyvideoihin voi tutustua Urheilugaalan sivuilta.

Viimeisimmät artikkelit