11.6.2019

Helsingin liikuntatoimi sata vuotta

Markkinointi ja viestintä
Helsingin kaupunki

Jos muistan oikein niin länsimaisten ihmisten energian kulutuksen ja saannin määrän on arvioitu kohdanneen toisensa joskus 1950-luvulla. Siitä lähtien on energian saanti ylittänyt kulutuksen. Ruumiillinen työ ja rasitus ovat vähentyneet ja ylimääräinen energia on ihmiskehon vuosituhansien kokemuksen perusteella varastoitunut vyötärölle odottamaan huonompia aikoja. Ravinnonsaannin osalta noita huonompia aikoja on yhä harvemmin, päinvastoin kauppojen hyllyt pursuvat houkuttelevia ruokia. Samalla kun arkiaktiivisuus on vähentynyt, niin lopputulos näkyy pelissä ja puntarissa. Toisaalta on hyvä muistaa, että monet päivittäiset pienet valinnat voivat tuoda huomaamattamme lisää liikettä elämäämme. Omat valintamme ratkaisevat, mutta samalla kaupunkisuunnittelijat ja vastaavat toimijat voivat helpottaa ja kannustaa meitä tekemään arjessamme viisaampia valintoja.

 

Helsingin kaupungin liikuntapalvelut täyttävät tänä vuonna sata vuotta. Helsinkiin perustettiin Suomen ensimmäinen urheilulautakunta vuonna 1919, josta katsotaan Helsingin ja Suomen kunnallisen liikuntatoiminnan alkaneen. Urheilulautakunta perustettiin koska kaupungin päättäjät halusivat edistää helsinkiläisten terveyttä urheilun avulla. Helsingin vanhimmat rakennetut liikuntapaikat ovat Kaisaniemen kenttä ja Eläintarhan urheilukenttä. Lisäksi kaupunki ylläpiti jo 1800-luvulla kansanpuistoja, joissa helsinkiläiset rentoutuivat raskaiden työpäivien jälkeen. Ensimmäisiä näistä olivat Seurasaaren ja Korkeasaaren kansanpuistot, jotka perustettiin jo vuonna 1889.

Monet asiat ovat yhteiskunnassa ja liikunnassa muuttuneet kuluneen sadan vuoden aikana. Ennen fyysinen työ ja arkiliikunta olivat elämisen välttämätön edellytys ja pakko. Vielä muutama vuosikymmen sitten lasten piti kävellä tai pyöräillä leikkikavereiden luokse, nyt pelikaverin voi löytää istuen tietokonetta näppäilemällä vaikkapa toiselta puolen maapalloa. Kuten Lauri ”Tahko” Pihkala tiivisti, niin ”hissi, bussi ja vessa” eli monet hyvää tarkoittavat ja elämäämme helpottavat keksinnöt ovat vähentäneet askeleidemme ja ruumiillisen rasituksen määrää. Nyt liikuntaa antaa passiiviseen elämäntapaamme iloa, virkistystä ja elinvoimaa, jotta jaksaisimme paremmin.

Tänä kesänä voit yhdistää Helsingin kaupungin liikuntahistoriaan tutustumisen ja liikunnan. Liikuntapalveluiden juhlavuoden merkeissä järjestetään kävelykierroksia, joissa esitellään Helsingin liikuntahistoriaa. Näitä Liikuntapalvelut sata vuotta -kävelykierroksia järjestetään koko kesän ajan 27.8. asti aina tiistaisin kello 17.00−18.30 Töölössä, Helsingin ja Suomen liikuntahistorian ytimessä.

Kävelykierroksen reitti on noin kolme kilometriä pitkä ja opastetun kierroksen kesto on noin puolitoista tuntia. Kävelykierroksen lähtö on aina Paavo Nurmen patsaalta ja kierros päättyy Töölön kisahalliin. Maksuttomille kävelykierroksille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Kävelymatkan varrella kuullaan tarinoita ainakin seuraavista kohteista: Töölön pallokenttä, Helsingin jalkapallostadion, Helsingin jäähalli, Eläintarhan urheilukenttä, Uimastadion, Olympiastadion ja Töölön kisahalli.

 

Lisätietoja kävelykierroksista >>

 

Aurinkoista ja liikunnallista kesää,

Pekka Jyrkiäinen
Erityissuunnittelija, kulttuurin ja vapaa-ajan kehityspalvelut
Helsingin kaupunki

kulttuurin ja vapa-ajan toimialan kehittämispalvelussa

Liikkumisen edistäminen on Helsingin kaupunkistrategian kärkihanke. Liikkumisella tarkoitetaan terveydelle välttämättömän fyysisen aktiivisuuden edistämistä tavasta, paikasta tai ajasta riippumatta. Liikkuminen tuodaan osaksi varhaiskasvatus- ja koulupäiviä, sosiaali- ja terveyspalveluita, kaupunkiympäristön suunnittelua ja kaupungin henkilöstön työhyvinvoinnin edistämistä. Kaikki kaupungin toimialat ovat mukana suunnittelemassa, toteuttamassa ja kehittämässä ohjelmaa. Oheisten kirjoitusten kautta voit tutustua liikkumisohjelman toteuttamisessa mukana olevien henkilöiden ajatuksiin helsinkiläisten liikkumisesta.

 

Kuva: Foto Roos/Helsingin kaupunginmuseo

Viimeisimmät artikkelit