28.6.2022

Helsingin olympialaisista 70 vuotta – heinäkuussa juhlallisuudet alkavat!

Markkinointi ja viestintä
Helsingin kaupunki
Vuonna 1952 järjestetyistä Helsingin olympialaisista on tullut kuluneeksi 70 vuotta. Helsingin olympialaiset on merkittävin koskaan Suomessa järjestetty urheilutapahtuma, ja tätä juhlavuotta vietetään monin tapahtumin ympäri pääkaupunkia. Juhlaviikolla heinäkuussa 2022 on ohjelmassa esimerkiksi paljon maksuttomia vierailumahdollisuuksia olympialaisiin liittyvissä paikoissa. Juhlaviikon päätapahtumana on 20. heinäkuuta Olympiastadionilla järjestettävä Olympiapäivä. Lisäksi juhlavuotta muistellaan sosiaalisessa mediassa, ja vanhoissa olympialaisten suorituspaikoilla kisataan purjehduksen, maahockeyn ja perinteisen Ruotsi-ottelun parissa.

Yksi päivä, 20 lajia, 0 euroa – olympiapäivä valtaa Helsingin Olympiastadionin 20.7.2022

Olympiapäivän mainoskuva.Olympiapäivä järjestetään Olympiastadionilla keskiviikkona 20.7. klo 10–17. Olympiapäivä on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, joka antaa yleisölle mahdollisuuden löytää kipinä uuteen liikuntaharrastukseen. Olympiapäivänä Stadionin ympäristö täyttyy lajipisteistä, joissa eri urheilulajien osaajat opastavat kokeilemaan lajeja. Olympiastadionin aukiolla pääportin edustalla on Street-alue, jossa voi kokeilla tuoreita olympialajeja, kuten skeittausta ja katukorista. Street-alueella pääsee myös testaamaan frisbeegolfia, hiihtoa ja luistelua rullasuksilla ja -luistimilla sekä temppuilemaan pallon kanssa katufutiksen hengessä.

Olympiastadionin sisäpuolen Sport-alueella voi kokeilla ja seurata muun muassa yleisurheilua, salibandyä, suunnistusta, nyrkkeilyä, judoa ja painia, soutua ja melontaa, keilailua, cheerleadingiä, voimistelua ja ampumaurheilua. Sport-alueella nähdään myös Pariisin 2024 kesäolympialaisissa debytoivan tanssilajin, breakingin, esityksiä tasatunnein.

Lajipisteiden lisäksi Olympiastadionin miljöössä voi heittäytyä suomalaisen olympiahistorian vietäväksi. Upea, huippumoderni Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahto kutsuu Olympiapäivän tapahtumavieraat maksutta näyttelyihinsä, jotka esittelevät Helsingin kisoja laajasti ja monipuolisesti.

Olympiapäivä tarjoaa oivan tilaisuuden tavata sekä entisiä että nykyisiä huippu-urheilijoita. Tapahtumassa ovat mukana muun muassa olympiavoittaja Sami Jauhojärvi, Susijengin Sasu Salin sekä soudun olympiamitalistit Sanna Sten ja Minna Nieminen.

Mitä: Olympiapäivä-tapahtuma
Missä: Helsingin Olympiastadion, Paavo Nurmentie 1
Milloin: 20.7. klo 10–17
Lisätietoja: olympiapäivä.fi
Suomen Olympiakomitea järjestää tapahtuman yhteistyössä Helsingin kaupungin, Olympiastadionin, Urheilumuseon sekä Olympiakomitean jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kokeneet purjehtijat kunnioittavat Helsingin Olympiakisojen 70-vuotisjuhlaa

Finn master -purjehdusta SM-kisoissa 16. syyskuuta 2018.

Kuva: Anu Streng

Purjehdus on ollut olympiakisojen ohjelmassa jo vuodesta 1912, jolloin suomalaisetkin saivat yhden mitalin. Helsingin kisoissa kilpailtiin viidessä luokassa, ja suomalaisten saaliiksi tuli yksi pronssimitali, viiden miehen ”kuutos” -luokassa.
Pienin olympialuokka on yhden miehen jolla. Kun Helsingin kisoihin ei markkinoilta löytynyt sopivaa venettä järjestettiin suunnittelukilpailu. Sen voitti ruotsalainen Richard Sarby, ja erinäisten vaiheiden jälkeen hänen luomuksensa sai nimen Finnjolla.

Helsingissä luokan kultamitalin voitti tanskalainen Paul Elvström ja Sarbylle ojennettiin pronssinen mitali. Finnjollaluokka menestyi ja luokassa kilpailtiin olympiatasolla vielä 2021 Tokiossa. Huippupurjehtijoiden lisäksi luokassa on aina ollut vilkas Masters-toiminta, jossa yli 40-vuotiaat purjehtijat, kokeneimmat jopa 80-vuotiaita, kokoontuvat vuosittain omiin kisoihinsa.

Helsingin olympialaisten ja Finnjollaluokan 70-vuotisjuhlavuonna Masters-purjehtijat tapaavat ensimmäistä kertaa Helsingissä MM-kisojensa merkeissä. 120 purjehtijaa osallistuu Finn Masters MM-kilpailuihin, ja kaukaisimmat osallistujat matkaavat Suomeen Uudesta-Seelannista ja Etelä-Afrikasta.

Kilpailun tukikohta on Lauttasaaren Vattuniemessä, Helsingfors Segelklubbin satamassa. Itse kilpailut käydään avomerellä Melkin saaren eteläpuolella. Tapahtuman avaa Esko Rechardt, luokan kultamitalisti vuoden 1980 kisoissa.

Kilpaileminen on luonnollisesti keskeistä tässä tapahtumassa. Mutta myös sosiaaliset kontaktit eri maiden purjehtijoitten välillä ovat tärkeitä. Eikä nostalgiaa sovi vähätellä: Kilpailun palkintojenjaossa käytetään alkuperäistä Helsingin kisoihin tehtyä palkintopallia. Oheistapahtumat sijoittuvat Särkälle ja Valkosaarelle, molemmat saaret olivat tärkeitä tukikohtia Helsingin kisoissa.

Finn Masters MM-kilpailut alkavat 1. heinäkuuta, jolloin on rekisteröinti ja veneiden tarkistus. Varsinaiset kilpailut käydään 3.-8. heinäkuuta.

Lisätietoja: https://fwm2022.com/

Velodromilla maahockeyn nuorten EM-kisat

Maahockeyn pelaajia Velodromilla.

Kuva: Ville Järvinen

Maahockey saapui Suomeen Helsingin Olympialaisten ansiosta – tai ainakin olympialaiset olivat kipinä lajin leviämiselle Suomessa. Vuosien saatossa laji on kasvanut ja kehittynyt monella saralla. Edelleen tänä päivänä, olympialaisten tapaan, Helsingin Velodromi toimii maahockeypelaajien arvostettuna pelipaikkana, jossa lajia harrastetaan junnuista kansainväliselle tasolle asti.

Tänä kesänä Velodromilla tullaan jälleen näkemään maahockey arvokilpailut, kun nuorten alle 21-vuotiaiden EM-kilpailut järjestetään Helsingissä 26.-30.7.2022. Tervetuloa kannustamaan Suomen nuorta joukkuetta voittoihin!

EM-kilpailut jakaantuvat eri tasoihin maiden rankingsijoitusten mukaisesti ja Suomessa pelataan tason kolme turnaus. Suomen lisäksi Helsingissä pelaavat Liettua, Sveitsi ja Ukraina.

Suomen pelit
Tiistai 26.7.2022 klo 18 Sveitsi – Suomi
Keskiviikko 27.7.2022 klo 18 Liettua – Suomi
Perjantai 29.7.2022 klo 13.30 Ukraina- Suomi
Lauantai 30.7.2022 klo 10.15 Pronssiottelu, klo 12.30 finaali

Lisätietoa löytyy Suomen Hockeyliiton sivuilta: www.hockeyliitto.com

Legendaarinen Ruotsi-ottelu Olympiastadionilla

Kotiolympialaisissa Suomen yleisurheilun mitalisaldo oli yksi mitali, ja rakkaalla naapurillamme Ruotsilla kolme mitalia.

Kun tänä vuonna Helsingin Olympialaisista on kulunut 70 vuotta, niin Ruotsi-ottelut täyttävät jo 97 vuotta. Ensimmäinen Ruotsi-ottelu käytiin vuonna 1925 Helsingissä Eläintarhan kentällä ja vuodesta 1939 eteenpäin Stadikalla. Muutaman Tampereella järjestetyn ottelun jälkeen tapahtuma palaa 3.-4.9.2022 Olympiastadionille.
Lisätietoja: https://ruotsiottelu.fi/

Somessa muistellaan Olympialaisia

Helsingin liikuntapalveluiden Helsinki Liikkuu -sosiaalisen median kanavissa muistellaan heinäkuun ajan olympialaisia. Avajaisia, Paavo Nurmen sytyttämää olympiatulta, kisapaikkoja käydään läpi Helsingin kaupunginmuseon www.helsinkikuvia.fi -palvelun tunteikkaiden valokuvien kera.

Viimeisimmät artikkelit