04.1.2023

Helsinki ottaa lasten ja nuorten liikuttamisen tosissaan

Markkinointi ja viestintä
Helsingin kaupunki
Helsingin kaupunki tarjoaa lapsia ja nuoria liikuttavaa menoa tammikuun alusta alkaen, kun niin sanottu ohjatun liikunnan kausi pyörähtää käyntiin. Suurin osa Helsingin kaupungin omasta ohjatusta tarjonnasta lapsille ja nuorille on täysin maksutonta, ja toimintaa järjestetään esimerkiksi kouluissa ja niitä lähellä olevissa liikuntapaikoissa, jotta lasten ja nuorten olisi mahdollisimman helppo osallistua toimintaan.

Liikuttavaa menoa järjestetään yhtä lailla perheille, alakoulu- ja yläkouluikäisille sekä 18−29-vuotiaille. Lisäksi yläkouluikäisille on startattu KouluPT-palvelu, joka on henkilökohtaista liikuntaneuvontaa. Myös 16−29-vuotiaille on tarjolla maksutonta liikuntaneuvontaa.

Perhehulinat ja Liikuntahulinat

Liikunnanohjaajia ja lapsia juoksemassa liikuntasalissa.Perhehulinoita järjestetään syyskuusta lähtien 11 eri paikassa eri puolilla Helsinkiä (Tapanilan ala-aste, Sakarinmäen peruskoulu, Kankarepuiston peruskoulu, Pallomylly, Käpylän peruskoulu, Kurkimäen korttelitalo, Talin jalkapallohalli, Porolahden peruskoulu, Kampin liikuntakeskus, Malminkartanon ala-aste, Pukinmäenkaaren peruskoulu), ja ne ovat täysin maksuttomia tapahtumia. Perhehulinoissa perheet voivat liikkua yhdessä omatoimisesti ja liikuntavälineet ovat vapaasti perheiden käytössä (toiminta ei siis ole ohjattua).
Katso Perhehulinoiden paikkakohtaiset aikataulut täältä (linkki)

Liikuntahulinoita puolestaan järjestetään myöhemmin syksyllä Liikuntamyllyssä ja Maunulan liikuntahallissa. Liikuntahulinoissa on käytössä kyseisten liikuntahallien välinearsenaali ja niiden kanssa voi hulinoida sielunsa kyllyydestä. Liikuntahulinoiden kertahinnat ovat 3,50 e aikuiset, muut 2 e, alle 9-vuotiaat maksutta.

Liikuntahulinat Liikuntamyllyssä (Jauhokuja 3)
22.1.-26.3.2023 (ei 19.2.)
su klo 9.00−10.45

Liikuntahulinat Maunulan liikuntahallissa (Maunulanmäki 3)
4.3.-1.4.
la klo 9.00−10.30

Alakouluikäisille EasySport

Lapsia pelaamassa sählyä.EasySport on täysin maksutonta harrastusliikuntaa 3.−6.-luokkalaisille. EasySport on kaikille avointa harrastetoimintaa, jota järjestävät Helsingin kaupunki ja helsinkiläiset urheiluseurat yhteistyössä. Liikuntatunneilla liikutaan lasten ja nuorten ehdoilla iloisessa ilmapiirissä ilman kilpaurheilullista tavoitetta, ja lajitarjonta on monipuolinen ja laaja ympäri Helsinkiä. EasySportissa tutustutaan monipuolisesti liikuntaan, palloiluun, temppuiluun ja järjestetään erikoistunteja. Lisäksi EasySport-erityisten ryhmässä liikuntataitojen harjoittelussa hyödynnetään erilaisia toimintaratoja sekä lasten suosimia leikkejä, pelejä ja harjoituksia. Kaikille EasySport-tunneille voi tulla mukaan missä vaiheessa kautta tahansa ilmoittautumatta.

Lue lisää EasySportista ja katso missä mennään ja milloin osoitteesta easysport.fi (linkki)

Yläkouluikäisille FunAction

Nuori hyppii trampoliinilla x-asennossa.FunAction-harrasteliikunta tarjoaa matalankynnyksen maksutonta liikuntaa kaikille 13–17-vuotiaille nuorille tuottamaan iloa ja virkistystä eri liikuntalajien ja ystävien seurassa ilman kilpaurheilullisia tavoitteita. FunAction-liikunta on monipuolista, hauskaa laadukasta ja tunneille on helppo tulla. Tunneilla liikutaan ammattitaitoisen liikunnanohjaajan tai seurojen lajiohjaajien johdolla.
FunActionin lajiskaala on kattavan laaja aina Aikidosta sulikseen, kiipeilystä parkouriin, katutanssista balettiin ja palloilusta kuntosaleiluun sekä miltei kaikkea näiden väliltä. FunActionin tunteja järjestetään joka arkipäivä, ja tunneille voi osallistua ilmoittautumatta ja rajattomasti niin monelle tunnille kuin vain ikinä jaksaa.

Lue lisää FunActionista ja katso tarkemmat lajitiedot ja -aikataulut osoitteesta funactionnuorille.fi (linkki)

18−29-vuotiaiden Nyt-liikunta

Nuoria jumppaamassa liikuntasalissa.Nyt-liikunta on ympäri Helsinkiä tapahtuvaa 18–29-vuotiaille suunnattua monipuolista ja rentoa matalankynnyksen liikuntaa. Toiminta on edullista ja tuntivalikoimasta löytyy tarjontaa kaiken tasoisille liikkujille. Lajikirjo on suunniteltu nuorten suosimien lajien ehdoilla, jokaiselle arkipäivälle löytyy kattava valikoima eri lajeja valittavaksi.
Nyt-liikunnan 30 euroa maksavalla kausikortilla voi osallistua rajattomasti kaikille tunneille oman mielen ja jaksamisen mukaan.

Lisätiedot sekä tarkempi viikko-ohjelma aikatauluineen kaikkineen on listattu osoitteeseen nytliikunta.fi (linkki)

KouluPT-ohjausta ja nuorten liikuntaneuvontaa

Helsinkiläisissä yläkouluissa on aloitettu maksuton matalan kynnyksen liikuntaneuvontapalvelu yläkouluikäisille nuorille. KouluPT-toimintaa toteutetaan kiinteässä yhteistyössä koulujen ja kouluterveydenhuollon kanssa. KouluPT:n pakeille voi hakeutua itsenäisesti, mutta myös koulut ja kouluterveydenhuolto voivat ohjata nuoren KouluPT:lle, jotka sitten tapaavat nuoria ja kertovat alueen omatoimisista ja ohjatuista liikkumismahdollisuuksista. Tämän jälkeen nuori ohjataan yksilöllisesti juuri hänelle sopivien liikkumismahdollisuuksien pariin (omatoiminen liikkuminen, Harrastamisen malli, FunAction, HarrastusStartti, ohjattu seuratoiminta). Mikäli nuorelle ei löydy sopivaa liikuntamuotoa olemassa olevista palveluista tai nuorella on tarve pidempiaikaiselle ohjaukselle, nuorella on mahdollisuus tulla mukaan kouluPT- pienryhmä tai yksilöohjaukseen (4 kk), jossa toimintaa suunnitellaan yhdessä nuorten kanssa aloituskyselyssä esiin tulleiden toiveiden ja tarpeiden pohjalta.
Lisätiedot KouluPT-toiminnasta osoitteesta hel.fi/koulupt (linkki)

Nuorten liikuntaneuvonta on puolestaan suunnattu 16–29-vuotiaille helsinkiläisille nuorille. Tavoitteena tukea nuoren yksilöllisiä voimavaroja henkilökohtaisen ja ryhmäneuvonnan keinoin. Kyseessä kuuden kuukauden prosessi, joka tähtää nuoren arkiaktiivisuuden lisäämiseen liikunnan keinoin. Liikuntaneuvonta sisältää yhdessä ohjaajan kanssa laadittavan kuuden kuukauden mittaisen henkilökohtaisen liikunta- ja aktivointisuunnitelman, jonka tavoitteena on lisätä nuoren arkiaktiivisuutta ja liikunnallista elämäntapaa. Liikuntaneuvontaan kuuluu kolme henkilökohtaista tapaamista sekä ohjaajan sähköposti- tai puhelinkontakteja, joilla pyritään tukemaan asiakasta hänen muutosprosessissaan.
Lisätiedot Nuorten liikuntaneuvonnasta luettavissa täältä (linkki)

Viimeisimmät artikkelit