Kymmenen liikkumisvinkkiä työpäivään

Heitä hetkeksi toimistokengät nurkkaan ja lisää liikettä työpäivääsi! Keräsimme kymmenen vinkkiä, joiden avulla voit parantaa vireystilaasi ja oloasi työpäivän aikana.

 

Nouse seisomaan
Vartalon suoristaminen ja seisomaan nouseminen vähintään puolen tunnin välein vaikuttaa myönteisesti elimistön toimintaan ja yleiseen vireyteen. Nouse siis ylös ja hengitä syvään, suorista ryhtisi ja vie ajatuksesi asentoosi. Seiso hetki tasaisesti paino molemmilla jaloilla selkä luonnollisessa kaaressa kaula ja niska pitkänä

Varvista, kyykisty, kierrä
Seistessäsi voit myös lisätä liikettä jalkoihin ja alavartaloon. Varpaille nousu vahvistaa nilkan ja pohkeen lihaksia sekä kehittää myös tasapainoa. Kyykkäämällä muutaman kerran saat veren kiertämään myös reisiin sekä pakaroihin. Keskivartaloasi voit herätellä tekemällä seisten ylävartalon kiertoliikkeitä.

Luovu tuolista
Miltä kuulostaisi keskivartalon vahvistaminen ja kehonhallinnan kehittäminen keskellä työpäivää? Vaihda työtuolin tilalle iso jumppapallo. Liikkuvalla alustalla istuminen kehittää syvää lihaksistoa ja vahvistaa ryhtilihaksia. Lisähaasteen istumiseen tuo jalkojen irrottaminen lattiasta, ensin jalka kerrallaan ja jatkossa molemmat!

Nakkele niskoja
Istuessasi voit liikkua myös muilla tavoin. Säännöllinen ylävartalon ja hartiaseudun liikuttaminen työpäivän aikana parantaa vireystilaa ja saa veren kiertämään jumiutuneisiin lihaksiin. Nosta välillä olkapäitä korviin, pyörittele hartioita eteen ja taakse, sekä venytä hallitusti kaularankaasi. Lyhyt niskajumppa pari kertaa päivässä voi tehdä ihmeitä olotilalle.

Valitse uusia lounaspaikkoja
Uuden kokeileminen ja rutiinien rikkominen voi tuoda lisää virtaa arkeen. Mikset siis etsisi esimerkiksi joka viikolle uuden lounaspaikan? Uusien kokemuksien lisäksi voi kerätä lisää liikettä päivään, jos lounaalle lähtee kävellen. Kokeile myös lyhyttä kävelytaukoa ruokailun jälkeen, ruoka laskeutuu paremmin eikä väsymys pääse iskemään.

Juo vettä lasista – täytät useammin kuin pullon
Vaihda vesipullo pienempään vesilasiin, ja ota tavoitteeksi juoda ainakin viis lasillista vettä päivässä. Lasin täyttäminen muistuttaa sinua lähtemään liikkeelle useammin ja raikas vesi tekee hyvää kropalle.

Haasta työyhteisö seisomakokouksiin
Kokoukset harvoin vaativat istumista. Voisitteko palaveerata kenties seisten, ehkä jopa kävellen? Jos tila tuntuu loppuvan kesken, kokouksien käytännöksi voisi ottaa seisomapuheenvuorot – osallistuessasi keskusteluun tulee nousta seisomaan.

Vietä tauko ulkona – raikas ilma ja liike kirkastavat ajatuksia
Kesä tai talvi, aurinko tai sade, ulkoilma piristää aina! Käväise tauolla näyttämässä nenää ulkona ja hengitä syvään raikasta ulkoilmaa. Saat samalla kropan liikkeelle ja aktivoitua sekä mielen että kehon.

Hyödynnä työmatkat
Vaihda auto julkiseen liikenteeseen tai pyöräilyyn, kävele kaikki lyhyet siirtymiset ja ajoita mahdolliset liikuntahetkesi työmatkojen yhteyteen. Pyöräile esimerkiksi kuntosalille aamulla ennen työpäivää. Jää bussista jo yhden aikaisemmalla pysäkillä ja kävele loppumatka. Hyödynnä päivässäsi jokainen hetki, jos aikataulu on tiukka.

Haasta työkaverisi liikkumaan – aseta yhteinen tavoite
Liikkuminen on usein mukavampaa jonkun kanssa. Asettakaa työkaverin tai –yhteisön kanssa jokin yhteinen tavoite, jonka pyritte täyttämään esimerkiksi viikoittain. Vähintään joka toinen kokouksista tapahtuisi seisten, jokainen vaihtaa hissin portaisiin vähintään kerran päivässä, tai joka viikko yksi porukasta suunnittelee omannäköisensä lyhyen taukojumpan.

Mitä jos pyöräilisit töihin? Alta löydät vinkkejä kaupunkipyöräilyyn Helsingissä.

 

Liikkumisfakta: Suomalainen kuluttaa keskimäärin 44 minuuttia päivässä työmatkaan. Jo 30 minuuttia kävelyä tai pyöräilyä päivittäin täyttää liikkumiselle asetetun terveyssuosituksen.

Lähde: Työterveyslaitos

Mitä jos pyöräilisit töihin?

Kaupunkipyörät

Helsingin Pyöräkeskus

Kotiseutupyöräilyreitit

Pyöräilymetropoli

Vinkkejä pyöräilyyn