Luonto ottaa vastaan kaikki liikkujat

Helsinki on siitä ainutlaatuinen kaupunki, että luonto tulee täällä monesti ihan kotiovelle asti, joskus lokkien, siilien tai citykanien muodossa. Helsingin metsissä ja rannoilla on monenlaisia melko luonnontilaisia luontotyyppejä Viikistä kantakaupungin lähellä sijaitsevaan Harakan saareen asti, joissa on mukava kävellä, retkeillä ja harrastaa liikuntaa.

Helsinkiä halkoo etelästä pohjoiseen hyvät ulkoilumahdollisuudet tarjoava Keskuspuisto. Satavuotias Keskuspuisto on vihreä väylä keskellä Helsinkiä, se alkaa etelästä Laaksosta ja päättyy pohjoisrajalle Haltialaan ja Vantaanjoelle. Puiston luonto ja eläimistö on monipuolista ja maasto vaihtelevaa. Keskuspuistossa voit aistia vuodenaikojen ja vuorokauden vaihtelut: kirkkaan kesäaamun valon, syksyn värit ja pakkasaamun tuoksut. Keskuspuisto sopii hyvin esimerkiksi työmatkapyöräilyyn.

Pyöräile Pitkäkosken ulkoilumajalle, josta voit seurailla joen vartta ja tutustua koski- ja lehtoalueisiin. Poikkea Paloheinän ja Haltialan maastoon, Haltialan alue on kuin pala suomalaista maalaismaisemaa. Kotieläintilan pellot kukkivat väriloistossaan kesäisin ja talvisin niillä risteilevät laajat latuverkostot. Haltialassa on nykyisin Helsingin laajimmat ja yhtenäisimmät metsät. Vieressä virtaavalla Vantaanjoella on melontareitti ja hyviä kalastuspaikkoja.

Kiipeä Mustavuoren kalliolle ja Vuosaarenhuipulle. Mustavuoren keskellä olevalla kalliolla on ensimmäisen maailmasodan aikaisia juoksuhautoja ja kolme isoa louhittua luolaa. Vuosaarenhuippu on omaleimainen virkistysalue, joka tarjoaa turvapaikan monille harvinaisille lajeille.

Tutustu pähkinäpensaslehtoon Maunulassa. Maunulan monimuotoinen luontopolku lähtee Maunulan majalta. Hämyinen lehtometsä kätkee sisälleen noin sata euroopanpähkinäpensasta. Ihaile laguuneja Uutelan ulkoilupuistossa. Uutelan alueella on kangasmetsää, kallioita, soita, rantamaita, iäkkäitä puita ja vanha arboretum.

Helsinki sijaitsee meren ympäröimällä niemellä, jota reunustavat monet kiehtovat saaret. Saarissa voi käydä päiväretkellä, uimassa, saunomassa, mökkeilemässä ja telttailemassa – mahdollisuuksia riittää.

Sivun alalaidasta pääset tutustumaan Helsingin puistoihin ja saaristoon.

 

Liikkumisfakta: Tiesitkö, että hyvin lyhyet ajat metsässä vaikuttavat ihmisen psyykkeeseen ja fysiikkaan. Verenpaineen laskemisen lisäksi päivittäin metsässä vietetyt 20 minuuttia kohottavat elinvoimaisuuden tunnetta.

Löydä Helsingin luonto tai lähde kierrokselle saaristoon

Löydä Helsingin luonto

Vihreät sylit – kävelyretkiä Helsingin puistoihin

Suomen Luontokeskus Haltia

Saaristossa

Mantereella, Helsingissä, Espoossa ja Vihdissä

Vapaaehtoistyö ja talkoot – Hyvä kasvaa Helsingissä

Luontopolut ja -retket

Luontoesitteet ja -oppaat

Grillikatokset ja ulkoilumajat