04.8.2021

Liikuntapalveluiden paikoista runollinen lyhytelokuvien minisarja

Markkinointi ja viestintä
Helsingin kaupunki

Loppukesän ja syksyn 2021 aikana liikuntapalveluiden hallinnoimista paikoista julkaistaan ennennäkemätön lyhytelokuvien sarja. Minisarjassa runous, liikunta, kulttuuri, audiovisuaalinen kerronta ja ties mikä muu taide lyövät kättä, riimejä ja välillä riitasointujakin esitellen katsojille Helsingin liikuntapalvelujen laajaa skaalaa ainutlaatuisella tavalla. Helsingin kaupungin tilaamat runovideot saattavat liikunnan ja kulttuurin yhteiselle alttarille niputtamalla Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan eri palvelukokonaisuuksia omalaatuisella tyylillä.

Lyhytelokuvien sarjan aloittaa Juho Kuusen kirjoittama ja esittämä runo Kumpulan maauimalasta. Kuusi on helsinkiläistynyt runoilija, spoken word -artisti, räppäri, muusikko, sanataideohjaaja, yhteisöpedagogi ja paljon muuta. Kuusi on muun muassa voittanut poetry slamin Suomen mestaruuden kahdesti, ja päässyt Talent Suomi -kilpailussa finaaliin asti keväällä 2020. Kuusi kuvailee runojaan usein henkilökohtaisiksi, kantaaottaviksi ja niiden sisältävän paljon mustaa huumoria.

Juho Kuusi

Juho Kuusi. Kuva: Anna Nuutinen

”Kyllä tämä Kumpulan runokin sisältää ainakin huumoria ja henkilökohtaisuutta. Kantaaottavuutta ei ehkä niinkään. Kumpulan maauimala ei sinänsä ollut minulle ennestään tuttu. Oli ihan kiva tehdä taustatyötä, tutkia ja käydä paikan päällä”, miettii Kuusi.

Maauimalasta tilaustyönä runoilu oli siis ihan miellyttäväkin kokemus.

”Olen joskus aiemminkin tehnyt jotain tämän suuntaista runoutta, johon siis joku muu on määritellyt suuntaviivoja. Tämä oli omanlainen ja hauska haaste, ja sain kuitenkin vapaat kädet toteutukseen. Mukava oli työskennellä, eikä kukaan pitänyt langoilla käsistäni kiinni ja määrännyt mitä pitää kirjoittaa.”

Kuusi esitti lyhytelokuvien sarjassa vielä toisen kirjoittamansa runon, joka kohdistuu Rastilan leirintäalueeseen.

”Jotain saman tyyppistä esitystä Rastilastakin on tulossa, mutta esitystyyli ei ole niin lakoninen kuin Kumpulan runossa. Kyllä Rastilan runon kuitenkin jollain tavalla tunnistaa Kumpulan runon pariksi pariksi”, Kuusi vihjailee.

Kumpulan maauimalan ja Rastilan leirintäalueen lisäksi liikuntapalveluiden lyhytelokuvien sarja täydentyy myöhemmin vielä Töölön kisahallista ja Itäkeskuksen uimahallista runoiluihin.

Aura Nurmi.

Aura Nurmi. Kuva Jonne Räsänen/ Otava 2019

Töölön kisahallista runoilun hoitaa Aura Nurmi, jonka esikoisrunokokoelma Villieläimiä sai Kalevi Jäntin palkinnon sekä oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi.

Nurmelle Kisis olikin entuudestaan tuttu paikka.
“Käyn Kisahallilla viikottain nyrkkeilyryhmäni kanssa sekä tanssimassa vähän aikuisbalettia. Tämä loi itse asiassa vain paineita. Halusin kertoa Kisiksestä kaiken”, hän alustaa.

Legendaarinen Kisis taipui kuitenkin mallikkaasti runoiluun.

“Pidän Kisistä hyvinkin runollisena, ja sitä olisi voinut lähestyä monestakin näkökulmasta. Nyt keskityin kuitenkin henkilökohtaiseen hyvänolon tunteeseen. Kisahallin miljöö on aivan ihmeellinen ja nostalginen. Kävin siellä jo lapsena, ja pidin sen avaruudesta. Rakastan sen maneesimaista, korkeaa kattoa. Siellä on tilaa ajatella, ja se tuntuu harvinaiselta näin lähellä keskustaa”, hän maalailee.

Muutenkin Nurmen mukaan liikunta, runous ja audiovisuaalinen kerronta kietoutuvat toisiinsa luontevasti:
“Täydellisesti, ja yhdistelmää on käytetty tsiljoonia vuosia. Noh, ei ehkä niin kauan, mutta runouden päälle rakennetaan useita esityksiä aina rytmisen voimistelun ryhmäesityksistä joihinkin Niken kaupallisiin mainoksiin.”

Laura Eklund Nhaga.

Laura Eklund Nhaga. Kuva: Joona Möttö

Itäkeskuksen uimahallista puolestaan runoilee Laura Eklund Nhaga, joka tunnetaan runouden lisäksi muun muassa näyttelijänä, käsikirjoittajana ja aktivistina. Itiksen uimahallista runoilu ei sinänsä ehkä ollut ihan liki hänen yleistä runoilulinjaansa.

“Minut tiedetään lähinnä feministisestä spoken wordistä, joten siihen verrattuna linja on uusi. Kirjoitan kuitenkin paljon eri genreissä, ja tällainen lapsekkaampi fantasianomainen riimiruno tuntuu todella omalta, ja oli mukavaa päästä tekemään pitkästä aikaa”, hän kertoo.

“Olin lapsena Itiksessä uimakoulussa, ja muistot sieltä inspiroivat runoa paljonkin. En tiedä olisiko edes mahdollista tehdä hyvää runoa paikasta, johon ei ole entuudestaan mitään suhdetta”, Laura Eklund Nhaga jatkaa.

Myös hänelle liikunnan ja runouden liitto on luonteva.

“Minulla esitysten valmisteluun kuuluu usein paljon liikettä, vaikka se ei lavalla aina näkyisikään. Keho pitää herätellä jotta voi esiintyä hyvin.”

Juho Kuusen runoilema ja esittämä lyhytelokuva Kumpulan maauimalasta katsottavissa alla olevasta videolinkistä.

Juho Kuusen runoilema ja esittämä lyhytelokuva Rastilan leirintäalueesta katsottavissa alla olevasta videolinkistä.

Aura Nurmen runoilema ja esittämä lyhytelokuva Töölön kisahallissa katsottavissa alla olevasta videolinkistä.

Laura Eklund Nhagan runoilema ja esittämä lyhytelokuva Itäkeskuksen uimahallista katsottavissa alla olevasta videolinkistä.

Runollisten lyhytelokuvien minisarjan kuvausryhmä:
Kuvaus: Johanna Holvikallio
Äänisuunnittelu: Ossi Oikari
Kuvausassistentti (Kumpula, Rastila, Itäkeskuksen uimahalli): Saara Viika
Kuvausassistentti (Töölön kisahalli): Esa Vainio
Runoilijat: Juho Kuusi (Kumpula ja Rastila), Aura Nurmi (Töölön kisahalli), Laura Eklund Nhaga (Itäkeskuksen uimahalli)
Ohjaus, käsikirjoitus, leikkaus: Ilona Raivio
Leikkaus (Töölön kisahalli): Joona Mäkelä

Viimeisimmät artikkelit