04.8.2021

Liikuntapalveluiden paikoista runollinen lyhytelokuvien minisarja

Markkinointi ja viestintä
Helsingin kaupunki

Loppukesän ja syksyn 2021 aikana liikuntapalveluiden hallinnoimista paikoista julkaistaan ennennäkemätön lyhytelokuvien sarja. Minisarjassa runous, liikunta, kulttuuri, audiovisuaalinen kerronta ja ties mikä muu taide lyövät kättä, riimejä ja välillä riitasointujakin esitellen katsojille Helsingin liikuntapalvelujen laajaa skaalaa ainutlaatuisella tavalla. Helsingin kaupungin tilaamat runovideot saattavat liikunnan ja kulttuurin yhteiselle alttarille niputtamalla Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan eri palvelukokonaisuuksia omalaatuisella tyylillä.

Lyhytelokuvien sarjan aloittaa Juho Kuusen kirjoittama ja esittämä runo Kumpulan maauimalasta. Kuusi on helsinkiläistynyt runoilija, spoken word -artisti, räppäri, muusikko, sanataideohjaaja, yhteisöpedagogi ja paljon muuta. Kuusi on muun muassa voittanut poetry slamin Suomen mestaruuden kahdesti, ja päässyt Talent Suomi -kilpailussa finaaliin asti keväällä 2020. Kuusi kuvailee runojaan usein henkilökohtaisiksi, kantaaottaviksi ja niiden sisältävän paljon mustaa huumoria.

Juho Kuusi. Kuva: Anna Nuutinen

Juho Kuusi. Kuva: Anna Nuutinen

”Kyllä tämä Kumpulan runokin sisältää ainakin huumoria ja henkilökohtaisuutta. Kantaaottavuutta ei ehkä niinkään. Kumpulan maauimala ei sinänsä ollut minulle ennestään tuttu. Oli ihan kiva tehdä taustatyötä, tutkia ja käydä paikan päällä”, miettii Kuusi.

Maauimalasta tilaustyönä runoilu oli siis ihan miellyttäväkin kokemus.

”Olen joskus aiemminkin tehnyt jotain tämän suuntaista runoutta, johon siis joku muu on määritellyt suuntaviivoja. Tämä oli omanlainen ja hauska haaste, ja sain kuitenkin vapaat kädet toteutukseen. Mukava oli työskennellä, eikä kukaan pitänyt langoilla käsistäni kiinni ja määrännyt mitä pitää kirjoittaa.”

Kuusi esittää lyhytelokuvien sarjassa vielä toisen kirjoittamansa runon, joka kohdistuu Rastilan leirintäalueeseen. Tämä runo julkaistaan myöhemmin.

”Jotain saman tyyppistä esitystä Rastilastakin on tulossa, mutta esitystyyli ei ole niin lakoninen kuin Kumpulan runossa. Kyllä Rastilan runon kuitenkin jollain tavalla tunnistaa Kumpulan runon pariksi pariksi”, Kuusi vihjailee.

Kumpulan maauimalan ja Rastilan leirintäalueen lisäksi liikuntapalveluiden lyhytelokuvien sarja täydentyy myöhemmin vielä Töölön kisahallista ja Itäkeskuksen uimahallista runoiluihin. Viimeksi mainittujen paikkojen osalta salamyhkäisyyden esirippua pidetään vielä niin sanotusti edessä. Kisiksen sekä Itiksen runojen kirjoittajat ja esittäjät julkaistaan myöhemmin.

Katso runollinen lyhytelokuva Kumpulan maauimalasta alla olevasta videosta.

Viimeisimmät artikkelit