Markkinointi ja viestintä
Helsingin kaupunki

Helsinkiläiset ovat innostuneet pyöräilystä. Vuonna 2017 lanseeratut kaupunkipyörät ovat kansainvälisestikin mitattuna aktiivisessa käytössä. Lasten kanssa pyöräily on hauska ja tehokas tapa liikkua. Taitoja voi kehittää jo taaperona. Leikkipuistojen #pyörälläpäästään -tapahtumat kutsuvat lapsia ja aikuisia kokemaan liikkumisen riemua. Kymmenessä helsinkiläisessä leikkipuistossa järjestetään toukokuussa tapahtumia, joissa leikitään pyöräilyleikkejä, tuunataan pyöriä ja viihdytään yhdessä.

 

Lapsi liikkuu, kun se on kivaa. Leikkiminen liikuttaa tutkimusten mukaan kaikkein parhaiten lapsia. Helsinkiläisten lasten motoriset taidot eivät liikuntatutkimuksissa ole samalla tasolla kuin muualla Suomessa. Arjen liikkumisen väheneminen ja toisaalta runsas ohjattu harrastaminen yksipuolistavat taitoja. Leikkipuistot tarttuivat liikuttamishaasteeseen hankkimalla monipuolista pyöräilyyn innostavaa välineistöä ja kouluttamalla henkilökuntaa pyöräilykasvatuksen menetelmiin. #pyörälläpäästään ja se on hauskaa!

Tiesitkö, että jo 2-vuotias voi oppia polkemaan ilman apupyöriä? Tasapainoharjoittelu potkupyörällä tuottaa tulosta. Liikenteen havainnointitaidot eivät 2-vuotiaalla kuitenkaan riitä vielä täysin liikenteessä pyöräilyyn. Leikkipuistossa tai lasten liikennekaupungissa on turvallista harjoitella ohjeiden kuuntelemista ja ympäristön havainnointia samalla kun kokeilee erilaisilla pyörillä liikkumista.

Pyöräilykasvatushetkissä tehdään muutakin kuin ajellaan. Leikkien kautta opitaan erilaisia liikkumisen tapoja ja liikenteessä käyttäytymistä. Lisäksi välineistä huolehtiminen ja sääntöjen noudattaminen valmistavat itsenäiseen liikkumiseen. Pienempien lasten kanssa turvallista pyöräilyä liikenteessä voi toteuttaa aikuisten pyörään kiinnitettävällä peräpyörällä. #pyörälläpäästään -tapahtumissa on mahdollisuus kokeilla myös kyseistä peräpyöräyhdistelmää.

 

#pyörälläpäästään -tapahtumat toukokuussa 2019

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sekä Liikuntapalveluiden Liikkuvan arjen rakenteita varhaiskasvatukseen -hanke järjestävät toukokuussa kymmenen leikkipuistoa kattavan #pyörälläpäästään -tapahtumakiertueen. Valtakunnallisella pyöräilyviikolla käynnistyvät tapahtumat ovat kohdennettu aamupäivisin klo 10.00-11.30 erityisesti alle 4-vuotiaille lapsille vanhempineen sekä päivähoidon ryhmille. Iltapäivisin klo 13-15 vuorossa ovat esiopetuksen lapset sekä 1. ja 2. -luokan oppilaat.

  • Ma 6.5. Leikkipuisto Salpausselkä (Salpausseläntie 1), Pihlajisto
  • Ke 8.5. Leikkipuisto Seppä (Sepänkatu 2), Punavuori
  • To 9.5. Leikkipuisto Laurinniitty (Laurinniityntie 14), Lassila
  • Pe 10.5. Leikkipuisto Arabia (Arabianpolku 1), Arabianranta
  • Ke 15.5. Leikkipuisto Strömberg (Strömbergtie 5), Pitäjänmäki
  • To 16.5. Leikkipuisto Kiiltotähti (Ilomäentie 8), Yliskylä
  • Ti 21.5. Leikkipuisto Hilleri (Hillerikuja 6), Herttoniemi / Siilitie
  • Ke 22.5. Leikkipuisto Nurkka (Nurkkatie 2), Puistola
  • To 23.5. Leikkipuisto Mäkitorppa (Mäkitorpantie 42), Oulunkylä
  • Pe 31.5. Leikkipuisto Kiikku (Kaarenjalka 10), Kontula

Lisätietoa tapahtumista löydät leikkipuistojen omilta facebook-sivuilta.

 

Noora Hynynen
Johtava leikkipuisto-ohjaaja
Ly Puistola-Suutarila-Jakomäki
Helsingin kaupunki
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Viimeisimmät artikkelit