15.10.2020

Räppäri Signmark tähditti Hyvinvoinnista oppimisen iloa! -webinaaria

Markkinointi ja viestintä
Helsingin kaupunki
Hyvinvoinnista oppimisen iloa! -seminaari järjestettiin tänä vuonna poikkeustilanteesta johtuen webinaarina. Ennakkoon ilmoittautuneiden osallistujien lisäksi webinaaria seurasi kaikille avoimen vantaakanava.fi -sivuston kautta yli 500 varhaiskasvatuksen, opetuksen ja opiskelun ammattilaista.

Aamupäivän livelähetys oli kaikille yhteinen. Pääesiintyjinä olivat valovoimaisen Signmark-nimellä räppäävän Marko Vuoriheimon lisäksi Opetushallituksen Olli-Pekka Heinonen, Etelä-Suomen aluehallintoviraston Kristian Åbacka ja Liikkuvat-ohjelman ohjelmajohtaja Antti Blom. Osallistujilla oli mahdollisuus esittää esiintyjille kysymyksiä Teamsin kautta, ja livelähetyksessä ne sanallisti energinen juontaja Tuomas Hulkkonen. Isäntänä toimineen Vantaan tervehdyksen esittivät liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti ja koulutuksen palvelualuejohtaja Ari Ranki, jotka myöhemmin osallistuivat myös paneelikeskusteluun Helsingin liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajasen kanssa.  

·       Marko Vuorinheimo alias rap-artisti Signmark luennoi omien kokemustensa pohjalta tahdonvoiman ja asenteen vaikutuksista mahdottoman muuttamisessa mahdolliseksi, unelmien toteuttamisesta ja verkostoitumisen tärkeydestä. 

·       Olli-Pekka Heinonen tiivisti koronan aiheuttaman poikkeustilan vaikutuksista ihmisiin, yhteisöihin, oppimiseen ja hyvinvointiin sekä siitä, mitä olemme yhteisen kriisin myötä oppineet. 

·       AVI:n Kristian Åbackan puheenvuoro sisälsi ajankohtaista tietoa Liikkuvan koulun avustuksista ja Antti Blom Liikkuva koulu -toiminnan vakiinnuttamisen tukemisesta. Herrat heittivät pikkutakkinsa jokaisella tauolla tuolille punnertaakseen ja kyykätäkseen hurjia määriä täydellisin suorituksin. 

·       Paneelikeskustelussa pohdittiin mm. etäopetuksen ja -työskentelyn vaikutuksista hyvinvointiin ja aktiivisuuteen; Espoossa keväällä Likesin peruskoululaisille teettämän hyvinvointikyselyn vastausten hyödyntämistä perheiden yhteisen liikkumisen lisäämiseksi sekä Liikkuvan koulun ideologian valtakunnallista kehittämistä pitkäjänteisesti ja tavoitteellisesti varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja toisen asteen yhteisen Liikkuva koulu -ohjelmaperheen avulla 

·       Pitkin päivää Jani HeinonenMaija Ylevä ja Hanna-Mari Hannikainen tarjoilivat monenlaista taukojumppaa osallistujille. 

 Iltapäivän osuudessa jakauduttiin kolmeen ryhmään. Varhaiskasvatukselle, perusopetukselle ja toisen asteen koulutukselle oli kullekin oma, monipuolinen ohjelmansa. Työpajoissa oli esitysten rinnalla käytössä aktiivinen chat, jossa vuorovaikutus oli mahdollista sekä suullisesti että kirjallisesti.  

Varhaiskasvatuksenpajassa esiteltiin mm. Elina Pullin toiminnallisia loruja ja liikkumisen iloa, Perhojoogan lasten joogaa sekä Sydänliiton ja Neuvokas perhe -ammattilaisten iloista ruokakasvatusmateriaalia. 

Perusopetuksen paja keskittyi tällä kertaa espoolaisen Maija Ylevän vinkkeihin toiminnallisen opetuksen syventämiseen oppilaita osallistaen, Koululiikuntaliiton Sari Turusen esittelemään Sankarit liikuttaa -ohjelmaan osana liikkuvaa koulua ja Linnea Remeksen moninaisiin ideoihin yläkoululaisten liikuttamisesta. Ruotsinkielisestä Liikkuvan koulun ohjelmasta vastasi Johanna Berlin

Toisen asteen työpajassa Erwin Borremans kiteytti Ammattiopisto Liven MOVE IT! -hankkeen kolmivuotisen toiminnan opit ja hyvät käytännöt ja Outward Bound Finlandin Michelle Suni valaisi elämyspedagogiikan mahdollisuuksista opiskelijoiden osallisuuden vahvistamiseksi. Omnian Pia Hutri ja VR esittelivät liikunnallisia virtuaalipelien mahdollisuuksia rytmittää opiskelupäiviä ja tuoda aktiivisia vaihtoehtoja tauoille. Martelan Paula Viertola ja Hanna Räsänen antoivat vinkkejä ergonomian ja aktiivisen oppimisymäristön mahdollistamiseen kalustehankintojen tarkoituksenmukaisen suunnittelun avulla. Lisäksi Sporty Planner esitteli videoliikekuvastoaan ja Ulko-opet ry pedagogisia pihapelejä. 

HOI-seminaari järjestettiin tänä vuonna jo toista kertaa Espoon, Helsingin, Nurmijärven, Riihimäen ja Vantaan kasvatuksen ja koulutuksen, oppimisen ja liikunnan toimijoiden yhteistyönä. Aiemmat seminaaripäivät ovat olleet suosittuja tapaamispaikkoja myös urheiluseurojen, lajiliittojen ja alan toimijoiden keskuudessa. Oli hienoa kokea, että livekohtaamisten puutteesta huolimatta päivä oli antoisa ja sisällöltään merkityksellinen.

Yhteistyökumppaneina HOI2020-webinaarissa toimivat: Espoon suunta, MoovKids Oy, Unisports, Amispeli.fi, Liikkuva varhaiskasvatus, Maistuva koulu, Ulko-opet, Liikkuva koulu, Koululiikuntaliitto, Neuvokas perhe, EVU Hockey, Kiekko-Vantaa, Liikkuva opiskelu, SUH, ESLU, Lekolar ja Cotton. 

Aamupäivän tallenteisiin pääset tutustumaan täällä ja iltapäivän esiintyjien materiaalit löydät täältä.

Viimeisimmät artikkelit