31.1.2020

Vinkkejä aktiivisempiin arjen matkoihin

Viestintä ja markkinointi
Helsingin kaupunki

Aktiivinen liikkuminen, pääasiallisena tai täydentävänä arjen kulkutapana, olisi yksi keskeinen keino saavuttaa riittävä liikkumisen määrä eri väestöryhmissä. Toisin sanoen, kun pyöräily ja kävely otetaan mukaan arjen kulkutavoiksi, saavutetaan kuin huomaamatta valtaosa päivän liikkumisen tarpeesta.

 

Arjen matkat ovat yksinkertainen tapa lisätä arjen liikettä. Päiväkotiin voi mennä pyöräillen tai kävellen. Rutiinin voi aloittaa pienestä: aluksi kerran viikossa ja hiljalleen lisäten aktiivisesti tehtyjen matkojen määrää. Jos aamut ovat vaikeita, valitkaa aktiiviseksi matkaksi päiväkodista paluu. Kauppamatkaan voi tarkoituksella varata vähän enemmän aikaa ja nähdä se päivän ostosten tekemisen lisäksi liikunnallisena suorituksena, kun matka taitetaan kävellen, pyörällä tai potkulaudalla. Kauppamatkasta voi syntyä retki, kun kohteeksi valitaan kauempana sijaitseva kauppa lähikaupan sijaan. Julkisia kulkuneuvoja käytettäessä, voi välillä päättää jäädä pysäkkiä aiemmin. Pienet arjen teot lisäävät liikkumisen kokonaismäärää.

Kun perhe päättää käyttää omaa lihasvoimaa tai pyörää lyhyiden matkojen tekoon, on lasten helpompi tehdä tämä valinta myös itse, kun sen aika koittaa. Ulkona tehdyt matkat tarjoavat lapselle liikkumisen lisäksi raitista ilmaa ja luonnon tuomia virikkeitä. Lapsi myös oppii aikuista seuratessaan turvallista liikkumista ja liikennesääntöjä.

Polkupyöräilyn opettelun aloittamiselle ei ole oikeaa ikää.  Potkupyörää voi käyttää apuna pyöräilyn opettelun ensivaiheissa ja tarkkailla lapsen kiinnostusta ja taitojen kehittymistä. Kaatuminen tulee luultavasti kuulumaan asiaan ja tästä kannattaa kertoa lapselle rehellisesti. Vanhempi on opettelussa paras tuki ja turva.

Terveyshyötyjen lisäksi aktiiviset kulkumuodot tuovat perheelle myös säästöä ja ovat kestävämpiä ympäristön kannalta.

Perheliikunnan vinkkikorteista löytyy vinkkejä esimerkiksi arjen matkojen tekoon aktiivisemmin. Perheliikunnan vinkkikortit.

Pyöräliiton vinkkejä lapsiperheiden arkipyöräilyyn. Pieni perhepyöräilyopas.

Pyöräliitto on tehnyt oppaan pyöräleikeistä 2-12-vuotiaille. Vinkeissä yhdistyvät leikkimisen riemu ja pyöräilytaitojen harjoittelu. Pyöräliiton pyöräleikit.

Liikenneturvan vinkkejä lasten kuljettamiseen pyörällä. Lapsen kuljettaminen pyörän kyydissä.

Viimeisimmät artikkelit